BALKAN EXPRESS

Interrail diep in de Balkan. De Balkan, een plek met prachtige huizen, gepassioneerde mensen, wilde verhalen en een geschiedenis die je elke keer opnieuw raakt. De Balkan kruipt onder je huid!

Stap uit de trein en bewonder de omgeving, huur een fiets en rijd over wegen die langs heuvels bezaaid met wilde bloemen naar authentieke dorpen leiden. Hang wat rond met locals op een 18-eeuws plein in een gezellig café genietend van lokale lekkernijen. Ga raften over wilde rivieren die stromen uit de mooiste bergen. Hop van eiland naar eiland met verborgen baaien van prachtig turkoois water.

De Balkan ligt in Europa, maar kent een bepaald mysterie. Het is een combinatie van het verleden en van nieuw leven. En hoewel je niet ver van huis bent, zijn de woningen op de Balkan heel anders ingericht. Een reis door de Balkan is een reis voor mensen met een nieuwsgierige geest en een liefde voor het verleden. Aan boord van de trein ontmoet je locals en kom je op plaatsen waar je zelfs met het vliegtuig niet kan komen.


REISROUTE

Interrail treinroute de Balkan van KILROY


Ljubjana – Bled (Bohinj – Soca) - Zagreb – Split – (per bus) - Mostar – Sarajevo - Banja Luka - (per bus) - Zagreb

Hoe kom ik er?

Deze treinroute start in Ljubjana. Om hier te komen start je met Interrail pas in Amsterdam. Van hieruit reis je verder naar Frankfurt waar je de trein neemt naar München. Van München neem je de trein die je naar Ljubjana brengt. Deze treinreis neemt minimaal 15 uur* beslag. Wij raden je aan 2 à 3 dagen uit te trekken voor deze treinreis.

*Dit is de kortste reistijd en het houdt geen rekening met eventuele extra tijd op de locatie van je overstap.

 

 Duur: 3-4 weken 

 Landen: Slovenië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Servië

 Aanbevolen treinpas: 15 reisdagen binnen 2 maanden

 

BELEVENISSEN ONDERWEG

Uitzicht over meer in Bled, Slovenië

Bled - de perfecte plek voor avonturiers (Slovenië)

Mountainbike over valleien vol wilde bloemen en door afgelegen bergduinen en kleine dorpjes. Ga met een gids het bos in en trek door de ijskoude watervallen uit de mooiste bergen. Of trek je wandelschoenen aan en hike over wandelpaden met adembenemende uitzichten.

Zoek jij het liever hogerop? Ga dan parachutespringen over de valleien in betoverend zonlicht van de late namiddag.

Vanuit Bled kun je verder reizen met de trein naar het nabijgelegen Bohinj, ook een prachtig meer. Vanaf hier brengt een speciale trein de auto’s over ravijnen en door tunnels naar de Soca-vallei.

De Soca rivier heeft een mooie turquoise kleur en kent een van de beste raftplekken in Europa (afhankelijk van het seizoen). De Soca vallei is het decor geweest van ‘Chronicles of Narnia: Prince Caspian’, dat zegt genoeg over de uitzichten die je hier gaat zien!

 

Straat in het oude gedeelte van de stad Zagreb, Kroatië

Zagreb - grootsheid en Centraal-Europese nostalgie (Kroatië)

Hoewel Zagreb een metropool is, geeft het een rustiger en trager gevoel vergeleken met andere Europese metropolen. Zagreb kent nog niet te veel toerisme en is daarom een parel om op alle gemak te ontdekken. Wandel over de oude pleinen, geniet van een zonnige namiddag op het kerkhof van Mirogo, proef de Balkan keuken en verken de Dolac-markt vol met producten van het platteland zoals honing, wilde bessen, olijfolie en verse groenten. 

 

Oude stad op het eiland Korcula, Kroatië
Split – Een prachtige eilandarchipel (Kroatië)

Bestaande uit meer dan 700 eilanden is Split een van de mooiste archipels in Europa. Ongeveer 50 van de eilanden zijn bewoond. Split is de toegangspoort van dit wonderschone natuurgebied waar vandaan veerboten enkele eilanden met elkaar verbinden.

Split kan tegenwoordig op een mooie zomerdag redelijk vol zitten met toeristen, maar gelukkig zijn er in de uitgestrekte archipel nog altijd een heleboel fijne plaatsen waar je nog steeds kunt genieten van de rust zonder al te veel toeristen om je heen. Eén van deze eilanden is Lastovo, bereikbaar met de veerboot vanuit Split of Dubrovnik, en het nabijgelegen eiland Korcula. Op rustige dagen is het water hier kristalhelder en met een overvloed aan kleine inhammen en baaien kun je gemakkelijk je eigen plekje creëren. Huur een fiets en verken de eilanden, wandel door een olijfboomgaard en bezoek kleine vissersdorpjes waar het leven duidelijk wat rustiger is en je kunt genieten van een verse zeevruchtenmaaltijd.

Hoewel deze eilanden laidback zijn en het leven er wat rustiger is, zijn er ook eilanden zoals Hvar waar een jonge, toffe jetset sfeer hangt en er regelmatig feestjes te vinden zijn.

 

Brug en oude stad in Mostar, Bosnië
Split naar Mostar – Een busrit, al genietend van de lokale gerechten (Kroatië / Bosnië)

De mooie busrit van Split naar Mostar rijdt door de achterlanden van deze prachtige landen en kan een toffe manier zijn om de lokale ervaring te combineren en een paar langs de weg gelegen restaurants te verkennen, waar de lange afstandsbussen stoppen voor de lunch. De lokale keuken bestaat voornamelijk uit vlees, maar ook veel lokaal geproduceerde groenten, kruiden en bessen uit het wild komen in het menu voor.

Als je mensen wilt ontmoeten, kan deze busrit een perfect moment zijn om nieuwe vriendschappen op te doen.

 

Raften op rivier in Banja Luka, Bosnië

Banja Luka – Even wat geschiedenis (Servische autonomie in een opgesplitst Bosnië)

Je kunt de Balkan simpelweg niet verkennen zonder de geschiedenis en de kloof tussen de etnische groepen te ervaren. De oorlog is voorbij en het leven is verder gegaan, maar de etnische kloof is nog altijd aanwezig.

Banja Luka is een Servische autonome stad binnen de grenzen van Bosnië en Herzegovina en een interessante plek om inzicht te krijgen in de huidige Balkan en haar geschiedenis. Banja Luka is verdeeld door de rivier de Vrbas, een wilde rivier en een koele omgeving voor wat ontspanning en om te raften. De oevers van de rivier zijn vol van gezellige cafés.

Tip: Vanuit Banja Luka kun je een korte reis maken door de Vrbas Canyon naar het oude centrum van Jajce.

 

Let op: grensovergangen

Deze inspirerende reis steekt de grens over van Kroatië naar Bosnië en Herzegovina en terug van Bosnië en Herzegovina naar Kroatië. Omdat het treinnetwerk van Bosnië en Herzegovina niet verbonden is met dat van Kroatië (als gevolg van oude conflicten) hebben we in deze reis een bus voorgesteld van Split naar Mostar en van Banja Luka naar Zagreb. Bussen zijn goedkoop en de routes zelf zijn prachtig.

  

KOOP JE INTERRAIL PAS