OOST-EUROPA

Interrailen in het onontdekte Oost-Europa. Een reis naar de bron - het ruige oosten vol rust, een authentieke sfeer, waan je buiten de gebaande paden.

Oude, wankelende paardenkarren bestuurd door jonge zigeuners. Een monnik die zijn persoonlijke verhalen vertelt bij kaarslicht in een klooster diep in de bergen. Een prachtige wandeling door bergen zonder einde. Een duik in een smeltwatermeer hoog boven de boomgrens. Raven op een techno-feestje met een oriëntaals tintje hoog boven de Bosporus. Deze treinroute neemt je mee naar het ongepolijste hedendaagse Oost-Europa.

Hier heerst een sterke aanwezigheid van het communistische verleden. Oude gebouwen die door de natuur worden overgenomen, weelderige natuur met een overvloed aan wilde dieren, valleien bedekt met wilde bloemen en een overvloed aan fruitbomen: het is een reis naar het rustige leven in centraal Oost-Europa met een geweldige gastvrijheid. Stop onderweg zo vaak als je kunt en niet alleen in de grote steden. Wissel de natuur af met cultuur en ontmoet nieuwe mensen. Je raakt onderweg meer en meer verslaafd aan het reizen door deze bijzondere landen. Geniet van de treinreis door de bergen met typerende frisse berglucht. Heb je na jouw treinavontuur weinig reistijd over, vlieg dan vanaf Istanbul terug naar huis. Wil je ook met de trein terug naar huis reizen, kies dan voor een andere mooie treinroute die je naar Nederland brengt.

TREINROUTE
KILROY Interrail route door Oost-Europa

Timisoara - Resita - Sofia - Veliko Tarnovo - Burgas - Istanbul

Hoe kom ik er?

Deze treinroute start in Timisoara. Om hier te komen, start je met de Interrail pas in Amsterdam. Vanaf hier reis je naar Düsseldorf waar je op de trein naar München stapt. Van München reis je door naar Wenen en van Wenen weer verder naar Arad waar je overstapt en de trein neemt die je naar Timisoara brengt. Deze treinreis neemt minimaal 22 uur* beslag. Wij raden je aan 3 à 4 dagen uit te trekken voor deze treinreis.

*Dit is de kortste reistijd en het houdt geen rekening met eventuele extra tijd op de locatie van je overstap.

 Duur: 4 weken

 Landen: Tsjechië, Slowakije, Roemenië, Bulgarije en Turkije

 Aanbevolen treinpas: 15 reisdagen binnen twee maanden

 

BELEVENISSEN ONDERWEG Interrail treinroute Oost-Europa van KILROY

Timisoara en Baile Herculane (toegangspoort tot Timisoara Roemenië)

De Roemeense revolutie startte op 16 december 1989 in Timisoara en verspreidde zich kort daarna met enorme snelheid en kracht over het land. Het werd veroorzaakt en geleid door de lokale bevolking, mensen die genoeg hadden van hun dictator en zijn brutaliteiten. Ceaucescu, de Roemeense dictator, moest vluchten maar werd gevangen in Tagoviste. Hij werd naar een tribunaal gestuurd en samen met zijn vrouw ter dood veroordeeld voor het plegen van een genocide. Ze werden op kerstdag 1989 geëxecuteerd. Timisoara is een stad vol historie en interessante verhalen. Vanaf hier reis je met de trein gemakkelijk naar Resita en de oude Romeinse baden van Baile Herculane.

Interrail treinroute Oost-Europa van KILROY

Het bergleven in Transsylvanië (toegangspoort tot Brasov Roemenië)

Het is het hart van Roemenië en het verhaal over Dracula. Maar ook de thuisbasis van veel zigeuners die in kleine, ruige dorpen wonen en met hun paardenkarren over wegen met kuilen rijden waar zelfs een auto nog tot stilstand komt. Dieper in de bergen is het landschap groen, wild en onaangeroerd. De lokale bevolking zegt dat hier af en toe nog steeds beren en wolven worden gespot. Wanneer je diep in de bossen wandelt en de bergen ingaat, geloof je deze verhalen meteen. 

Interrail treinroute Oost-Europa van KILROY

Veganistische yoga retraite Transsylvanië Roemenië (toegangspoort tot Brasov Roemenië)

Op een veranda omringd door heuvels en een trage natuur vind je de mooiste omgeving om bewust te genieten van de zonsopgang. Akasha Wellness retraite ligt dicht bij Brasov in het midden van het nationale park Piatra Crauilui. Voor degenen die interesse hebben in yoga, voeding en meditatie, en voor wie het zich kan veroorloven is dit absoluut een verblijf waard. Hier worden ook nog eens heerlijke veganistische gerechten geserveerd. 

Interrail treinroute Oost-Europa van KILROY

Het leven in de vallei in Bulgarije (toegangspoort tot Veliko Tarnovo)

Je vindt er ooievaarsnesten, kloosters met monniken, eigenzinnige oude gebouwen, fruitboomgaarden en kristalheldere rivieren beginnend ergens diep in de bergen. Oude uitgeputte mannen, waarvan hun kinderen al lang geleden zijn verdreven naar de grote steden om hun dromen achterna te gaan, zijn onderweg naar hun hooilanden. Ga naar de plaatselijke kerk en zie de vreemde mix van gepolijste zwarte Mercedes auto’s en paardenkarren.

Bezoek een vallei die bedekt is met wilde bloemen en graangebieden. Stop bij een van de oude, houten gemeenschappelijke boerderijen, de Kolkas. Deze boerderijen zijn in het leven geroepen tijdens het communisme, maar vallen nu langzaam uit elkaar en worden overgenomen door de natuur. Laat je betoveren door wilde bossen waarvan de locals een overvloed aan wilde bessen en grote paddenstoelen verkopen. Bezoek plaatselijke restaurants langs de weg die enorme porties tomatensalades en goed met gezouten groenten en verse kaas bedekte Chopska serveren voor een paar euro. Praat met de gastvrije locals en leer ze kennen. Ohja, en vermijd de lokale, aan huis gebrouwen drank als je voor de rest van de dag nog plannen hebt.

Interrail treinroute Oost-Europa van KILROY

Istanbul

"Als de aarde één enkele staat zou zijn zou Istanbul de hoofdstad zijn", zei Napoleon Bonaparte. De stad heeft in de afgelopen eeuwen verschillende benamingen gehad, waaronder Byzantium, Constantinopel en natuurlijk Istanbul. Aan de rand van de rivier de Bosphorus ontmoeten west en oost elkaar, Europa en Azië. Het is een erfenis van twee rijken die de stad hebben gemaakt, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk.

Deze ware metropool speelt een belangrijke rol in de hedendaagse Europese en mediterrane geschiedenis. Rijken groeiden en sneuvelden hier. En zo heeft de stad het gevoel van een multiculturele smeltkroes als je door de straten dwaalt. Istanbul is een explosie van geluiden, kleuren, gepassioneerde mensen, geweldig eten, islamitische traditie, Ottomaanse trots en een dosis luxe. Bezoek de grote bazaar, de baden, de blauwe moskee en het Topkapi paleis. Hoor het geluid van de gouden hoorn en de altijd zoemende bazaar. Hoewel we in het Westen misschien een bepaald beeld van Turkije hebben, is het een beeld dat nauwelijks het hedendaagse Istanbul omvat.

Istanbul is de thuisbasis van een van de mooiste, high-end clubs in Europa die wordt bezocht door een jonge, hippe menigte met een vleugje oost en een vleugje west. Het is een megalevendige stad. Als je het liever iets rustiger aan doet, maar wel de hippe kant van Istanbul wil ontdekken, ga dan op zoek naar het hippe café vlak onder de brug.

Vanaf deze bestemming kan je beslissen of je weer naar het Westen reist en Europa verder gaat ontdekken of naar het Oosten gaat, ofwel landinwaarts naar Lake Van in het Verre Oosten. Of aan boord van een boot over de Zwarte Zee naar Georgië.

KOOP JE INTERRAIL PAS