SCANDINAVIË

Toffe grootsteden, uitgestrekte bossen, archipels met diepe donkere fjorden, stormachtige rotsige eilanden, nationale parken en pittoreske dorpjes.

Van een kajaktrip door het stadscentrum tot oude industriële gebouwen gevuld met hippe foodtrucks. En van moderne kunst in de coolste ateliers, walvissafari’s in de diepblauwe Atlantische Oceaan, de verrassende Nordic keuken of een intrigerende shoarmazaak ergens in het hoge noorden. In Kopenhagen en Stockholm vind je de hipste winkels, maar het is aan de buitenraden van het stadshart waar je vaak de meest interessante plekken vindt. Het is een voedingsbodem voor koks van over de hele wereld. Een reis door Scandinavië daagt je zintuigen uit met fascinerende contrasten waarin de natuur en de stad elkaar doorkruisen. Contrasten die Scandinavië zijn gaan definiëren, van de Nordic keuken tot Scandinavisch design. De inwoners van Scandinavië kunnen soms wat teruggetrokken overkomen, maar schijn bedriegt. Dus ga ervoor en start een praatje.

In de trein ontmoet je locals en reis je naar plekken waar je met een vliegtuig niet zou kunnen komen. Tijd voor wat Scandi Love!

TREINROUTE:

Interrail treinroute Scandinavië van KILROY

Kopenhagen – Malmö – Stockholm -  Luleå   –  (grens oversteken naar Noorwegen)  – Narvik  –  Boottocht van Narvik naar Bodø - ( reis via Lofoten)  Bodø - Trondheim - (via bus) – Bergen – Hardangervidda -  Oslo – Reis via Göteborg terug naar Kopenhagen.

Deze treinroute brengt je van Zweden naar Noorwegen langs prachtige natuur tot in Narvik. Als je geluk hebt, spot je misschien wel rendieren of zie je het noorderlicht. Vanuit Narvik zijn er geen treinen naar Bodø, het meest noordelijke punt van het Noorse spoornetwerk. Om verder te reizen, heb je de keuze om met de bus of boot te reizen. De bus, Nord-Norge-Bussen, rijdt tweemaal per dag van Narvik naar Bodø. Met de boot reis je via de Lofoten van Narvik naar Bodø – dit is de optie waarvoor wij hebben gekozen in dit overzicht.

Hoe kom ik er?

Deze treinreis start in Kopenhagen. Om hier te komen start je met de Interrail pas in Amsterdam. Vanaf hier reis je naar Hamburg waar je de trein neemt naar Kopenhagen. Deze route neemt minimaal 11 uur* beslag. Wij raden je aan 1 dag uit te trekken voor deze treinreis.

*Dit is de kortste reistijd en het houdt geen rekening met eventuele extra tijd op de locatie van je overstap.

 Duur: 3 weken

 Landen: Denemarken, Zweden en Noorwegen 

Aanbeloven Interrail pas: 10 reisdagen in 2 maanden

 

BELEVENISSEN ONDERWEG

Interrail treinroute Scandinavië van KILROY

Stockholm – lange nachten en Scandinavische sfeer

De zomers in Scandinavië zijn betoverend. Ben je in de zomer in Stockholm huur een fiets en cruise door de straten van de stad. De meeste locaties, buiten de eilanden in de archipel, zijn bereikbaar per fiets. Het beste vervoersmiddel dat je hier kan hebben behalve op een van de uitzonderlijke regendagen. Een bezoekje aan het coolste fotomuseum met modern kunst, Fotografiska, is een must. Niet alleen vanwege de sfeer en de provocerende kunstexhibities, maar ook vanwege het restaurant op de bovenste verdieping is dit zeker een aanrader.

Vanaf hier rij je verder naar Soder, een buurt met een interessante mix van designer outlets, cafés en restaurants. Ben je op zoek naar een leuke locatie om iets te gaan drinken in de avond, ga dan naar Musebacke torv. Dit is een populaire plek onder de locals en hier geniet je van een uitzicht over Stockholm en de eilanden. Stockholm ligt in het midden van een archipel met honderden eilanden. Leef zoals de Stockholmers en maak een dagtrip met de ferry naar een van de nabijgelegen eilanden. Heb je genoeg van het stadsleven trek dan verder naar het noorden. Het lijkt net een andere wereld waar je terechtkomt. 

Interrail treinroute Scandinavië van KILROY
Luleå naar Narvik - van de Baltische zee naar de Atlantische Oceaan

Malmbanen is de lokale benaming van de indrukwekkende 500 kilometer lange treinroute die je van Luleå aan de Baltische Zee naar het Noorse Narvik aan de Atlantische Oceaan brengt. De naam van de route komt van de mijnindustrie waar het spoor gebruikt werd om erts te transporteren dat uit de mijnen gehaald werd. De treinreis gaat door afgelegen berkenbossen, toendra en dorre landschappen met bergen. In dit deel van Zweden en Noorwegen leven de Sami, nomadische rendierherders. Hoewel ze nog steeds rendierkuddes hebben, is hun nomadische levensstijl bedreigd. Hoe westelijker je op de route reist, des te kleiner worden de dorpjes. Voordat je de grens naar Noorwegen oversteekt, zie je Kebnekajse, de hoogste berg van Zweden, boven de toendra uitsteken. Deze hele rit is een en al schoonheid.  

Interrail treinroute Scandinavië van KILROY

Narvik & Lofoten – De Noorse Zee

De bergketens worden wilder en wilder en lijken recht uit de diepe donkere fjorden omhoog te komen. De middernachtzon maakt de rit wat duister en laat je naar buiten blijven. Narvik is de toegangspoort tot moedernatuur, de essentie van de Noorse wildernis. Vanuit Narvik kan je met een boot naar de beroemde Lofoten eilandengroep reizen. Een woeste maar toch milde plek waar stromingen van de Atlantische Oceaan de kalme fjorden met verschillende, kleine vissersdorpjes ontmoet. Door de warme golfstroom hebben de Lofoten een veel warmer klimaat dan de meeste, andere locaties in het hoge noorden. Zelfs een bezoekje aan het strand kan een optie zijn op een niet al te winderige dag. De Lofoten worden beschouwd als een van de beste plaatsen ter wereld om te kajakken. Aan avontuur geen gebrek hier. Walvissen spotten buiten Langøya, duiken bij Kabelvåg, zeeforel vissen in Fiskfjorden, het kan hier.

Verken deze regio per boot, fiets en bus. Eenmaal klaar om verder te reizen, neem je de boot van Svolvaer naar Bodø waar je met de trein verder reist naar Trondheim. En vergeet hier ook zeker niet de dure, maar heel lekkere vis te eten. 

Interrail treinroute Scandinavië van KILROY
Hardangerviddan – naar de wildernis

Bergen-banen, de treinverbinding tussen de prachtige kuststad Bergen en Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, is enorm populair onder de Noorse bevolking. Het staat bekend om de prachtige natuur zoals het nationale park Hardangervidda. Hier een stop maken is een must, zeker als je van natuur houdt. Hardangervidda is het grootste bergplateau in Noord-Europa omringd door machtige rivieren. Omdat het zo groot is, lijkt het alsof er geen einde aan de wildernis komt.

Het gevoel van vrijheid dat je hier ervaart, is onbeschrijfelijk. Er zijn verschillende wandelroutes in de omgeving, maar het weer verandert snel dus zorg ervoor dat je bent voorbereid en over het juiste materiaal beschikt. Slaap onder de sterren of boek een of meerdere nachten in de vele, kleine nachthutten. En als je geluk hebt, kun je zelfs rendieren zien. Maak hier een stop van 1 tot 7 dagen, afhankelijk van hoeveel dagen je hier wilt rondtrekken.  

Interrail treinroute Scandinavië van KILROY
Oslo – de hoofdstad van SKAM

De hoofdstad Oslo, welke toch een stuk kleiner is dan de meeste hoofdsteden die je bezoekt, is een gezellige, relaxte bestemming. Ben je op zoek naar een hippe wijk, ga dan naar het Grünalykka gebied met een leuke sfeer, gezellige cafés en kledingboetiekjes. Oslo is de plaats waar de jeugdserie SKAM is opgenomen. De serie werd verkozen tot de beste jeugdserie ooit. Na het grote succes van SKAM werd er een Nederlandse remake gemaakt, SKAM NL.

Van Oslo reis je met de trein verder naar het zuiden, naar Gøteborg en Kopenhagen. Je kunt ook een ticket voor de ferry kopen die Oslo en Kopenhagen verbindt. 

KOOP JE INTERRAIL PAS