ZUID-EUROPA

Interrail naar de pelgrim hoogtepunten van Europa
Een fantastische keuken, levendige bars met heerlijke pintxos, een lange wandeling - pelgrimstocht - door de wilde bloemenvelden, relaxte vibes en bruisende steden. Let’s go!

Deze treinroute neemt je mee langs het Baskische kustland. Eet pintxos in San Sebastian, reis door de bergen en geniet van lekker eten in het adembenemende Guggenheim museum in Bilbao. Ga zonnen op het stijlvolle strand in Santander. Ben je hongerig naar meer, trek dan de weidse natuurgebieden in door velden met wilde bloemen. Het is tijd voor dé wandeltocht. De wandeling neemt je mee langs paden waar pelgrims met versleten laarzen en gezwollen benen het heuvelachtige landschap doorkruisen. Laat je betoveren door de verhalen van andere pelgrims in de Kathedraal van Santiago De Compostella. Op zomeravonden, in de restaurants van Santiago, worden er de meest wilde en bizarre wandelverhalen verteld. Aan andere tafels ontstaan nieuwe liefdes en worden vriendschappen gesloten. Vanaf hier reis je met de trein verder langs de kust naar de Portugese grens. Als de tijd het toelaat, reis dan verder naar Porto en Lissabon. Is het tijd om huiswaarts te keren? Reis dan via Madrid naar huis.

TREINROUTE

Interrail treinroute Zuid-Europa van KILROY

San Sebastian - Bilbao – Pelgrimstocht - Santiago de Compostella - Vigo - (Porto - Lissabon)

Tip: als je helemaal naar Zuid-Spanje reist, kan je ook een korte oversteek maken naar Tanger in Marokko.

 

Hoe kom ik er?

Deze treinroute start in San Sebastian. Om hier te komen begin je met de Interrail pas in Amsterdam. Reis naar Parijs waar je op de trein naar Hendaye stapt. Van Hendaye neem je de trein die je naar San Sebastian brengt. Deze treinreis neemt minimaal 11 uur* beslag. Wij raden je aan 1 à 2 dagen uit te trekken voor deze treinreis.

*Dit is de kortste reistijd en houdt geen rekening met eventuele extra tijd op de locatie van je overstap. De reistijd is gebaseerd op een treinreis met de hogesnelheidstrein (extra kosten). Standaardtreinen zijn ook mogelijk, maar de reistijd is langer.

 

 Duur: 3-4 weken (of 5 weken als je ook naar Portugal wilt)

 Aantal landen: Frankrijk, Spanje (en Portugal). 

 Aanbevolen treinpas: 15 reisdagen binnen twee maanden

 

BELEVENISSEN ONDERWEG

Concha Bay, San Sebastian, Spanje

San Sebastian - wilde gastronomische avonturen en levendige nachten

San Sebastian, gelegen aan de Baskische kustlijn, is de plek voor liefhebbers van culinaire hoogstandjes. Rauw voedsel, ansjovis, oesters, steaks en ultieme gastronomische ervaringen. Perfect voor wie durft, nieuwsgierig is en niet op eten bespaart. In San Sebastian worden de ingrediënten direct uit de bruisende zee en de vruchtbare, groene heuvels gehaald. Ga naar Playa de la Concha, het prachtige brede strand, voor wat uurtjes in de zon. Of ga naar Playa de la Zurriola vlak achter de hipsterbuurt Gros om te surfen op wilde golven. San Sebastian is dé plek voor eten, maar hier een avondje te stappen is ook heel goed te doen.

 

Guggenheim museum in Bilbao, Spanje

Bilbao - Guggenheim & Gehry

De oude industriële stad Bilbao was arm, geteisterd door Baskisch separatistisch geweld en in het slop aan het raken. De stad werd onvoorzien een magische pil gegeven. Het werd een transformationeel project genoemd. Frank Gehry werd gevraagd iets te creëren, een gebouw dat hetzelfde effect zou hebben als Opera House in Sydney. En dat deed hij op zijn manier met een compleet nieuwe aanpak en lokale twist; het Guggenheim museum. Het titanium gebouw staat aan de oever van de rivier de Nervion. Het veranderde Bilboa in een belangrijke stad met miljoenen bezoekers en een levendige kunst- en muziekscene. Om nog maar te zwijgen over het heerlijke eten.

 

Wandelaars op de Camino in Noord-Spanje

Sarria - waar de pelgrimstocht kan beginnen

Vanaf hier start de grote wandeltocht en stap je van de trein over op de pelgrimsroute. Elk jaar lopen duizenden pelgrims, gepassioneerde en toegewijde bedevaartverslaafden over delen van de Spaanse Camino de Santiago de Compostela. Maar een aantal - en alleen de echte fanatiekelingen - lopen de volledige route met een lengte van 750 km. Een korte maar fijne wandeling is de 5-daagse bedevaart van Sarria. Het is een 100 km lange wandeling naar Santiago en het is de minimale afstand die je moet afleggen om als pelgrim te worden beschouwd en de schelp te mogen ontvangen. Waarschijnlijk word je ook beloond met een hoop blaren, maar geloof ons, dat is het allemaal meer dan waard.

 

Kathedraal in Santiago de Compostella bij zonsondergang, Spanje

Santiago de Compostella - waar de pelgrimstocht eindigt

Santiago de Compostella. Het ritme van de stad wordt niet bepaald door de imposante gebouwen. En zelfs niet door de majestueuze kathedraal. Het is de aanwezigheid van alle avontuurlijke zielen, zowel jonge als oude pelgrims, die de stad deze bijzondere sfeer geven. Aan het einde van hun wandeling komen ze hier aan en omhelzen ze elkaar met tranen van geluk voordat ze de kathedraal binnengaan voor de middagmis. De wandeling zal intensief zijn, maar het is een unieke ervaring. De menigte, de lokale bevolking en de wandelaars, het is een intense belevenis waarbij je zintuigen worden geprikkeld en je voor even allemaal met elkaar verbonden bent.


Verder reizen of terug naar huis?

Vanaf hier kan je jouw treinreis langs de kust naar de Portugese grens voortzetten. Als de tijd het toelaat, stap dan op de trein naar Porto en Lissabon. Je kunt zelfs helemaal naar het zuiden doorreizen naar Tavira. Heb je wat minder tijd reis dan via Madrid terug naar huis.

 

KOOP JE INTERRAIL PAS