HOE RESERVEER IK EEN ZITPLAATS?

Met de interrail pas reis je gemakkelijk rond in Europa. Bepaal je eigen route en tempo aan boord van de treinen in 31 verschillende Europese landen. 

In sommige landen en treinmaatschappijen is het verplicht om vooraf een zitplaats te reserveren. Dit is meestal het geval bij hogesnelheids- en nachttreinen.  

IN WELKE LANDEN MOET JE EEN ZITPLAATS RESERVEREN? 

In Finland, Zweden, Frankrijk, Spanje en Italië moet je altijd vooraf een zitplaats reserveren. Op de volgende (internationale) treinverbindingen is het ook verplicht een reservering te maken:

 • Denemarken - Hamburg (alleen in april t/m september)
 • Stockholm - Oslo
 • Frankfurt - Parijs
 • Berlijn - Warschau

In de Interrail Pass Guide vind je meer informatie over de verschillende landen en verbindingen waar je reserverningen moet maken. Deze folder krijg je automatisch bij iedere interrail aankoop via KILROY. Check voor meer informatie de veel gestelde vragen of de officiële Interrail website

Opmerking: Om te vermijden dat je een zitplaats moet reserveren, kan je het best gebruik maken van regionale treinen. Deze treinen zijn trager, dus reken op een langere reistijd. 

HOEVEEL KOST HET OM EEN ZITPLAATS TE RESERVEN?

De kosten voor het maken van een reservaring wordt bepaald door de treinmaatschappij en verschillen van land tot land. In het algemeen is het reserveren van een zitplaats in Oost-Europa en de Balkan goedkoper (en minder druk) dan in West-Europa en het Noorden. 

Kosten

 • Regionale treinen: ongeveer €1 - €10 afhankelijk van de locatie
 • Internationale hogesnelheidstreinen: ongeveer 20-60 EUR
 • Nachttreinen: (altijd reservatie verplicht): ongeveer 50 EUR (prijs kan sterk schommelen)

Opmerking: de kost om een zitplaats te reserveren is een extra kost en is niet inbegrepen in je Interrail treinticket. 

HOE RESERVEER IK EEN ZITPLAATS?

Heb je je interrail pas via KILROY gekocht dan ontvang je een gedetailleerd overzicht van alle treinroutes en een overzicht waar het verplicht is een reservering te maken. Daarnaast ontvang je ook een Interrail Pass Guide waarin je alle informatie voor je reis terugvindt. 

Wil je graag voor je vertrek een aantal reservering maken? Neem dan een kijkje op de officiële interrail site. Hier kan je een zitplaats online reserveren

Tijdens je reis raden we je aan gebruik te maken van de loketten op de lokale treinstations en de officiële Interrail Planner App. Hier vind je alle praktische informatie over interrail, het reserveren van zitplaatsen en kortingen. 

Hulp nodig? Mails ons en wij helpen je bij het maken van je eerste reservaring. 

HOE WERKT HET MET NACHTTREINEN? 

We raden je aan gebruik te maken van nachttreinen tijdens je reis. Het is een unieke ervaring en een goede manier om veel kilometers te reizen zonder al te veel tijd te verliezen. Daarnaast bespaar je ook nog de kosten van een overnachting in een hostel. 

Voor nachttreinen is het verplicht een zitplaats vooraf te reserveren.

 

WANNEER MOET JE EEN RESERVERING MAKEN? 

We raden je aan zo snel mogelijk te beginnen met het plannen van je reis. Het is een goed idee om na te denken over de bestemmingen of regio's die je graag wilt bezoeken. Zo kan je bekijken hoe jouw treinroute eruit komt te zien.

Opmerking: In de zomermaanden zijn zitplaatsen vaak 2 à 3 maanden op van tevoren uitverkocht. Op tijd beginnen dus!

HOEVEEL ZITPLAATS RESERVERINGEN MOET JE MAKEN? 

Over het algemeen raden we je aan een aantal zitplaatsen vooraf te reserveren. Heb je tijd genoeg onderweg of plan je niet graag op vooruit, dan zijn een of twee reserveringen wel genoeg. De rest boek je dan tijdens je reis. Voor degenen die graag vooruit plannen en meer in korte tijd willen zien, kan het een goed idee zijn om meer reserveringen vooraf te maken. 

HULP NODIG BIJ HET MAKEN VAN JE EERSTE ZITPLAATS RESERVERING?

Wij kunnen je helpen met het maken van je eerste reserverning van je treinreis*. Om dit te kunnen doen, dien je de volgende informatie naar ons te sturen via het formulier onderaan deze pagina:

 • KILROY bestelnummer (als je er al een hebt)
 • Route (vertrekpunt en eindbestemming van je eerste treinreis)
 • Aantal personen
 • Vertrekdatum 
 • Tijdstip van vertrek
 • Klasse (1e of 2e klas)
 • Nachttrein: comfort level (stoel/bedden) en aantal bedden (3, 2 of 1)

*Wij beiden deze service alleen aan voor klanten die hun interrail pas via KILROY hebben gekocht. We helpen je gratis bij het maken van je eerste reservering. We kunnen je ook helpen bij het plannen van je route en het maken van meerdere reserverning tegen betaling. Voor het maken van reserverningen raden we je aan gebruik te maken van de officiële Interrail site.